Имболк- Възраждане силата на Слънцето

В България настъпва ерата на водолея със стъпването на Земята ни на Учителя ПЕТЪР ДЪНОВВ
януари 8, 2021
ОБЪРНЕТЕ ВЗОР НАВЪТРЕ КЪМ СЕБЕ СИ
февруари 17, 2021

Имболк- Възраждане силата на Слънцето

Първи февруари- Възраждане силата на Слънцето

На 1-ви февруари  е един от 8-те най-древни празници в  колелото на годината, празнуван от всички народи на Европа, включително и от славяните. Разбира се, различните нации имат различни имена. Но винаги и навсякъде по света това е празник символизиращ началото на прехода към пролетта. Колелото на годината се върти непрекъснато, догонвайки празника Имболк (Пробуждане). Той символизира триумфа на светлината над тъмнината, началото на пробуждането на природните сили след зимата, възраждането на силата на Слънцето.

Празнува се от 1 до 2 февруари. Известен е и като фестивал на огъня, свещите, факлите. Запалва нови стартове, като преминава през всички ритуали на тържеството. Посветен  е на богинята Бригит (Бриджит). Нейните стихии са огънят и водата. Богинята Брижит покровителства семейните ценности и благосъстоянието. Покровителка е и на ковачите. Тя е земна богиня  с тройно проявление- на девица, майка, и старица, които представляват трите аспекта на изцеление-плодовитост,знание и мъдрост.На 1 и 2 февруари се почита една от формите и-девицата. Почита се месечния цикъл. Жените се уважават като даващи Живот.  По време на празника се насърчава сдържаността. Традиционно в Имболк жените избягват работата и дори любимите си занимания.

Още на 31 януари се начертават нови планове. За разлика от всички други празници на Имболк магическата операция се извършва сутринта(а не на залез слънце).Работи се за нови идеи.

Празникът започва на 31 януари призори когато се запалва свещеният огън.

Почитат се целебните извори като им се оставят дарове.Така им се връща част от енергията. Даровете са и амулети с дълбок символизъм:

-Окото на Бриджит-изработва се от конци и лозови пръчки.

-Кръста на Бриджит-изработва се от слама.

-Куклата Бриджит(бридеог)-от слама и се облича от бял лен.

Окото и кръста на Бриджит се поставят като дарове на лечебните извори както и за защита на дома и символ на мир и добра воля.

Куклата на Бриджит е за изцеление.

Има специален ритуал за извикването на Бриджит,на който се разбърква и нарича вода. За магьосниците  Имболк е времето на великото посвещение. Младите магьосници на 1-2 февруари се подлагат на специални ритуали за посвещение, чрез мляко и огън. Метлите се заменят с нови. В този благословен ден от  Колелото на годината се препоръчва да направите:-пролетно почистване- всякакви магически ритуали за привличане на партньор в живота (гадаене за женитба)-ритуали за възстановяване на увереност, сила.-церемониални ритуали със символи на Имболк- лед, семена, ранен първи разсад или засаждане на цветя.Думата Имболк означава „в утробата“. За това и празникът е за възпроизводството,за плодородието и младите. В колелото на годината Имболк е най-доброто време за планиране и ново начало. Не забравяйте, че енергията на празника Имболк възстановява всичко, което е слабо, безсилно или замърсено (земя, тяло, душа). Изхвърлете тъжните мисли в този ден. Изхвърлете всичко, което ви прави слаби и безсилни. Заредете се с позитивна енергия и дайте сила на мечтите си.