БЕЛТЕЙН-ПРАЗНИК НА СВЕТЛИНАТА

Петър Дънов-„Прошката, акт на милосърдие към себе си“
март 14, 2021
КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ И ПОВИШАВАМЕ ЕНЕРГИЯТА СИ
юли 27, 2021

БЕЛТЕЙН-ПРАЗНИК НА СВЕТЛИНАТА

 

Белтейн-празник на Светлината,

Това е последния от трите пролетни празника в чест на слънчевия Бог Бел. По традиция Белтейн се празнува в периода между пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Точната дата е 5 май, но в последните десетилетия празникът се отбелязва  на 1 май. Чества се завръщането на пролетта и слънчевата енергия и появата на първите плодове.Много народи имат пролетни празници с различни наименования.

На Белтейн се пали свещен огън, който трябва да е от 9 различни вида дървета.Това е празник на светлината и олицетворява сливането на мъжките и женските сили. Свещеният огън е огънят на нуждата и  се прави само от мъже. В средата му се забива кол в земята майка и това е майско дърво  символизиращо мъжката енергия.Колът се украсява с глог и разноцветни ленти, около който се завихря радостно  веселие  от музика, магия, танци и любов. Огънят гори през цялата последна нощ на април, докато слънцето се покаже на 1 май.

 За келтите глогът бил свещен и никога друг път  през годината не трябва да се къса, защото смятали че под него живеят елфите.

В този ден на зори се събира роса, която се смята, че лекува гуша и отпадналост.

Традиционен символ е  и майският венец, с който се закичва майската кралица , облечена в зелени одежди и избрана измежду младите жени.  Майският венец също е от клонки на глог.

Празникът символизира съюза между Бога и Богинята. Богинята на плодородието и богът на разлистената гора. Сега е време да се празнува Живота.Обединение на женското и мъжкото начало, на духа и материята.Постига се съвършеният баланс в Природата.

Ако можеш празнувай или проведи ритуал до цъфнало дърво.По това време както и на Самхейн воалът между световете се повдига и границата между тях е най тънка… могат да се видят същества от паралелният свят. Нощта на 30 април срещу 1 май се счита за мистична.  Счита се , че през тази нощ може да се предсказва бъдещето и да се призовават на помощ висшите сили,  да се влиза в контакт с мъртвите (нашите родствени души, които не са вече във физическо тяло).В нощта на Белтейн хората сънуват пророчески сънища, които могат да покажат бъдещето, или да помогнат да намерите решение на ваш проблем.

Много хора стават  преди изгрев слънце и излизат навън да берат цветя и клонки за украса на къщата. Традиционно жените заплитат цветя в косите си . Белтейн отбелязва жизнената енергия, страстта.

Сутринта на първи май е магическо време, свързано с естествените води – росата, извори и потоци, в които са се къпали за красота или са ги пили от изворите за здраве.

Древните езически традиции повеляват да се отбелязва инициацията на Бога- преминаването му от момче в мъж. За това на някои места се празнува свещения брак между Бога и Богинята. Завладян от преливащите природни енергии, празникът означава Огъня на Бел. Белинос – едно от имената на Слънчевия Бог, чиято коронация се празнува. Със започването на лятото, времето се затопля. Земята се събужда и узрява, и това е сезон на любов и страст. Растенията започват да цъфтят,  настроението се приповдига.

Ритуали:

В тази нощ можете да се избавите от проблеми и да привлечете радост, щастие и успех. За да направите тези ритуали:

-Запалете свещ.

-Начертайте мислено огнен кръг около себе си.

-На  лист напишете кое ви тревожи и мъчи и от какво искате да се избавите. Запишете  всички неща, които ви пречат да постигнете целите си.. След като го напишете сгънете листа  във форма на фуния(или накъсайте на парченца).

– Изгорете листа на огъня от свещта и кажете: „Нека огънят изгори всички мои проблеми… аз съм свободен от ограничения“.

Този ритуал трябва да започне преди изгрева на първи май, т. е. – вечерта на 30 април. По този начин се приветства Слънцето и се ползва големият огън.

Визуализирайте червена розова пъпка в утробата си. Затворете очи и си представете как светлината от свещта (огъня) се стича в утробата ви и как розовата пъпка се развива и цъфти. Задръжте образа за малко, усещайки мекотата на листенцата, аромата на цветето, свежестта, виждайки цвета на напълно разцъфналата роза вътре във вас. Почувствайте силата и мощта на собствените си напълно разцъфтели възможности. Кажете:“Аз мога и постигам всичко което поискам“. Създайте намерение да постигнете успех във ваше начинание. Вижте осъществено ваше голямо желание, мечта, блян….Почувствайте го…. Усетете радостта от това, че вече е реалност.Насладете се на радостта от постигнатото. На този ден  Вселената откликва с  голяма мощ на всичко, което изпращаме към нея…

Аромати, ухания:Люляк,роза,тамян
Камъни: Смарагд, оранжев карнеол, сапфир и розов кварц.
Свещи: Зелена. Златна и сребърна, както и четирите основни  цвята – жълта, червена, синя и зелена.

Цветя и билки : Ангелика / Пищялка (едно и също), глог, бръшлян, невен,ясен, детелина, маргаритка,  роза, самодивско дърво /офика, киселец, лазаркиня, жълта иглика. ! Не е необходимо да имате всичко, просто това са подходящи цветя и билки за празника.

Магическите ритуали, направени на празници свързани с Колелото на Живота, създават настроение и особено състояние на съзнанието, което подпомага по бързо да се случат нещата които искаме.